Een raïta is een fijn bijgerecht, zowel fris als hartig. Ook lekker als dip of spread bij de lunch. De kleur van deze raïta maakt het nog meer de moeite waard om deze te maken. Met dit gerecht zet je vrolijkheid op tafel!
Ingrediënten 6 porties
Rode bietjes, 500 gram
Yoghurt (optioneel plantaardig), 500 ml
Komijnzaad (gemalen), 3/4 theel
Garam masala, 3/4 theel
Zwarte peper (gemalen), 1/2 theel
Zout, 3/4 theel
Dille en/of munt, 3 eetl
Bereiding
Schil de bietjes dun* en snijd ze in kleine blokjes.
Stoom de bietenblokjes in een stoomrekje gaar en laat ze afkoelen.*
* Niet nodig wanneer we met voorgekookte bietjes werken. Als je de tijd hebt, altijd met verse bietjes werken voor extra smaak!
Raïta maken:
Hang zo nodig de (plantaardige) yoghurt een half uurtje uit in een theedoek. Als de yoghurt dik is, hoeft dit niet.
Schep de bietjes om in een schaal met de overige ingrediënten (komijnzaad, garam masala, zwarte peper, zout en dille en/of munt).
Voeg de yoghurt toe aan de en roer het mengsel door. Niet te hard roeren, anders wordt de yoghurt dun.
Serveer de raïta in een mooie schaal en garneer met een takje munt of dille.
Bron recept: de Vedische Koksklapper
Tips, tricks & variaties
Heb je weinig tijd? Gebruik dan voorgekookte bietjes.
Voor extra smaak en bite raad ik aan om verse bietjes te gebruiken – ook lekker om ze in de oven te garen in plaats van te stomen.
Gebruik plantaardige yoghurt voor de vegan variant. Zelf ben ik fan van yoghurt op kokosbasis.
Voeg een extra scheutje citroensap toe voor dat frisse zuurtje dat je normaal uit yoghurt haalt.
Wees niet te zuinig met de dille – dit geeft het gerecht extra frisheid en karakter.
Maak gerust wat extra, want de volgende dag is hij misschien nóg lekkerder. Ook heerlijk als spread op een broodje!
Geïnteresseerd in een kookworkshop of catering? Laat het me weten! Ook voor al je vragen en verzoeken kun je contact opnemen. Dat kan door te bellen, mailen of appen. Meer informatie vind je op de contactpagina via: