Chapati's

Traditioneel Indiaas platbrood. Deze broodjes zijn de manier om je eten op een nette (en smakelijke) manier met je handen te eten. Een chapati is lekker met bijna alles, dip hem in de soep, pak wat curry met chutney of beleg hem met dahl en rijst.

Ingrediënten

Voor ongeveer 15 chapati’s heb je nodig:

  • Bloem, 200 gram

  • Speltmeel, 200 gram

  • Zout, 2 theel

  • Lauw water, ongeveer 250 ml

Voorbereiding

  1. Doe het meel en zout in een grote kom.
  2. Voeg langzaam het water toe, terwijl je het meel goed samenpakt.
  3. Zodra er een soepel deeg ontstaat dat niet meer plakt, leg je het op een glad oppervlak. Kneed het deeg vervolgens ongeveer 5 minuten tot het glad en stevig is.
  4. Wikkel de deegbal daarna in vershoudfolie en laat hem 30 minuten tot 2 uur rusten. 

Chapati's maken:

  1. Zet een koekenpan op een middel hoge vlam.
  2. Kneed het deeg nog een keer goed door.
  3. Pluk een stukje deeg en maak hier een balletje van.
  4. Doop het balletje in wat meel en rol het dan uit op een met meel bestoven oppervlak.
  5. Maak het zo rond mogelijk, met een doorsnee van ongeveer 12 cm en een dikte van 2 à 3 mm.
  6. Houd wat meel bij de hand om de chapati te bestuiven terwijl je hem rolt.
  7. Klop het overtollige meel van de chapati af en leg de chapati in de voorverwarmde koekenpan.
  8. Als er na ongeveer 30 seconde tot een minuut kleine, witte blaasjes aan de bovenkant van de chapati verschijnen en de randen beginnen om te krullen, kun je hem met een tang omdraaien en de andere kant bakken, tot ook daar luchtbelletjes verschijnen.
  9. Haal de chapati uit de pan en leg hem met elke kant een paar seconden op een open vlam, zodat het broodje begint op te zwellen als een bal. Let op dat hij niet verbrandt!
  10. Een chapati die klaar is, moet helemaal gaar zijn, zonder vochtige plekken, en aan beide kanten bruine vlekjes hebben.
  11. Door de chapati’s op elkaar te stapelen en in een theedoek te wikkelen, blijven ze langer warm.

Bron recept: de Vedische Koksklapper

Tips, tricks & variaties

  • Maak chapati’s als je een etentje geeft. Begin met bakken zodra je gasten binnenkomen – 100% garantie dat je indruk maakt.

  • Geen gasfornuis meer? Goed bezig! Je kunt ook een campinggasje gebruiken.

  • Ook geen campinggastje? Geen probleem. Dan kun je de chapati’s ook wat langer in een koekenpan bakken. Ze zullen minder mooi opbollen, maar smaken nog steeds heerlijk.
  • Jonge kinderen over de vloer? Superleuk om samen chapati’s te maken.

  • Gebruik volkorenmeel als je extra vezels wilt toevoegen.

  • Dit recept is ook perfect om restjes meel op te maken.

Nieuwsgierig geworden?

Geïnteresseerd in een kookworkshop of catering? Laat het me weten! Ook voor al je vragen en verzoeken kun je contact opnemen.
Dat kan door te bellen, mailen of appen. Meer informatie vind je op de contactpagina via: