Gekruide rijst

’Masala bhatoftewel gekruide. Leer met dit recept de kunst van de perfecte rijst koken, niet plakkerig, ‘luchtig’ en perfect gaar. Tijdens het koken vormen zich stoomkanaaltjes in de rijst, die helpen om de rijst gelijkmatig gaar te stomen. De truc is om niet te roeren in de rijst tijdens het koken.”

Ingrediënten 6 porties

  • Basmati rijst, 350 gram

  • Water, 8 dl

  • Kokosolie of ghee, 1 eetl

  • Spaanse peper (zonder zaadjes in stukjes gesneden), 1 stuks

  • Komijnzaad, 1 theel

  • Kaneelstokje, 1 stuks

  • Gember (fijngesneden), 1 theel

  • Kardemonpeulen (gekneusd), 5 stuks

  • Zout, ¾ theel

  • Verse koriander of peterselie (fijngehakt), 2 eetl

Voorbereiding

  1. Verzamel de benodigde kruiden. Schil en hak de gember.

  2. Verwijder de zaadjes van de Spaanse peper en hak deze fijn.

  3. Kneus de kardemompeulen met de onderkant van een mes of in een vijzel.

  4. Was de rijst en giet het water af.

Rijst maken:

  1. Verhit de kokosolie of ghee in een pan. Draai de vlam laag en,

  2. Bak de Spaanse peper en komijnzaadjes tot het komijnzaad een paar tinten donkerder is geworden.

  3. Voeg de fijngesneden gember, het kaneelstokje en de kardemompeulen toe en bak die tot ze begint te geuren

  4. Roer goed door en voeg de rijst toe en roerbak kort mee.

  5. Voeg het hete water en het zout toe.

  6. Roer de rijst nog één keer goed om, breng het water aan de kook,

  7. Als de rijst kookt, zet een vlamverdeler onder de pan. Doe een goed sluitend deksel op de pan, draai je de vlam laag. Laat de rijst 10-15 min. zachtjes doorkoken. Niet roeren.

  8. Als de rijst gaar is, Draai de vlam onder de pan uit en laat de rijst nog 5 minuten staan.

  9. Verwijder het kaneelstokje vlak voor het serveren, voeg de peterselie of koriander toe en maak de rijst voorzichtig los met een vork.

Bron recept: de Vedische Koksklapper

Tips, tricks & variaties

  • Gebruik een pan met een dikke bodem, dit verdeelt de warmte mooi evenredig. Daarnaast is een goed sluitende deksel belangrijk, om al het stoom vast te houden.

  • Geen goedsluitend deksel? Dan kan je een theedoek tussen de pan en deksel doen.

  • Wanneer je op inductie kookt, heb je geen vlamverdeler nodig. Gebruik wel het ‘pitje’ met het grootste oppervlak, zodat de gehele bodem wordt verwarmd. 

  • Heb je geen vlamverdeler thuis? Dan kan je een (oude) koekenpan gebruiken, deze verdeeld de warmte ook heel goed!

  • Voor extra kleur en bite, kan je nog doperwtjes toevoegen aan de rijst. Voeg deze toe 5 minuten voor de rijst gaar is. 

Nieuwsgierig geworden?

Geïnteresseerd in een kookworkshop of catering? Laat het me weten! Ook voor al je vragen en verzoeken kun je contact opnemen.
Dat kan door te bellen, mailen of appen. Meer informatie vind je op de contactpagina via: