Mungdahlcurry met tomaatjes

‘Dahl kust je van binnen’ is een veelgebruikte uitspraak uit India. Deze lof heeft de mungboon te danken aan dat hij bijzonder lekker en voedzaam is. Voor miljoenen mensen in Azië is dit de belangrijkste eiwitbron. Dat is niet gek aangezien deze superboontjes meer eiwitten bevatten dan biefstuk of zalm.

Ingrediënten 6 porties

  • Mungdahl, 250 gram

  • Water, 1/3 liter

  • Kaneelstokje(s), 1 stuks

  • Kurkuma, 3/4  theel

  • Zwarte peper (gemalen), 1/2 theel

  • Kokosmelk, 200 ml

    Ingrediënten kruidenmix

  • Kokosolie of ghee, 1 eetl

  • Mosterdzaad, 1 theel

  • Komijnzaad, 1 theel

  • Fenegriek (grof gemalen), 1/2 theel

  • Asafoetida, 1/2 theel

  • Kerrieblaadjes, 10 stuks

  • Spaanse peper (fijngesneden), 1 stuks

  • Kerstomaatjes (gehalveerd of in vieren), 10 stuks

  • Zout, 1 theel

  • Citroensap, 1 a 2 eetl

Curry opzetten

  1. Belangrijk!: week en was de dahl.

    1. Week de dahl het liefst 8 uur of langer. Spoel het weekwater weg.

    2. Was de dahl tot het water helder is. Dit is erg belangrijk!
  2. Breng het water met de dahl aan de kook, samen met het kaneelstokje, de kurkuma en de zwarte peper.

  3. Draai de vlam laag. Voeg na een kwartiertje de kokosmelk toe. Laat zachtjes koken totdat de dahl zacht is, ongeveer 20-30 minuten.

  4. Voeg zo nodig meer water toe zodat de dahl steeds net onder water staat. Maar pas op dat het geen soep wordt.

Curry afmaken

  1. Verhit in een andere pan de kokosolie of ghee. Draai de vlam laag en bak de mosterdzaadjes. Let op: deksel op de pan want anders poffen ze weg. En zodra ze poffen, de pan van het vuur halen totdat ze uitgepoft zijn, anders verbranden ze.

  2. Voeg daarna de komijnzaadjes toe en als die een paar tinten donkerder zijn geworden, voeg je het fenegriekzaad en de asafoetida toe, en de kerrieblaadjes.

  3. Zet de pan terug op laag vuur en laat alles nog een paar seconden bakken.

  4. Test hoe heet de Spaanse peper is en pas zo nodig de hoeveelheid aan. Doe de fijngesneden peper met de tomaten erbij.

  5. Kook een paar minuten en voeg alles dan toe aan de dahl.

  6. Test of de dahl goed gaar is, laat zo nodig nog even door sudderen.

  7. Maak het gerecht af met zout en citroensap, controleer op voldoende zout, kokosmelk en voeg eventueel nog wat (chili)peper toe.

Bron recept: de Vedische Koksklapper

Tips, tricks & variaties

  • Kan je geen mungbonen vinden in de buurt? Gebruik dan rode linzen.

  • Mungbonen kun je ook bestellen, bijvoorbeeld bij Pit & Pit. Koop een grote zak en je zit voorlopig goed.

  • Bij deze dahl is het belangrijk dat hij niet te nat wordt. Zorg ervoor dat de boontjes altijd net onder water staan. Toch te veel water toegevoegd? Kook de dahl dan even op hoog vuur zonder deksel.

  • Het kan soms even duren voordat mungbonen gaar zijn. Heb je een snelkookpan? Gebruik die dan voor dit gerecht!

Nieuwsgierig geworden?

Geïnteresseerd in een kookworkshop of catering? Laat het me weten! Ook voor al je vragen en verzoeken kun je contact opnemen.
Dat kan door te bellen, mailen of appen. Meer informatie vind je op de contactpagina via: