Tomatenchutney met pancha masala

Deze chutney is een echte smaakmaker en past bij bijna alles. Het gebruik van pancha masala maakt het bereiden eenvoudig, omdat deze kruidenmix van vijf verschillende specerijen veel van het werk al voor je doet. Belangrijk dat de chutney pit heeft, maar pas op met de pepertjes!

Ingrediënten 6 porties

  • Tomaten, 1 kg

  • Kokosolie of ghee, 1 eetl

  • Pancha masala, 2 theel

  • Laurierblaadjes, 2 stuks

  • Pepertjes (gedroogd en verkruimeld), 2 stuks

  • Rozijnen, 70 gram

  • Palmsuiker, 20 gram

  • Kurkuma, ½ theel

  • Citroensap, ½ eetl

  • Zout, ½ theel

Voorbereiding

  1. Pureer de tomaten in een keukenmachine of met een staafmixer. Verwijder het kroontje van de tomaten voor het pureren.

  2. Verzamel de benodigde ingrediënten en  kruiden en verkruimel de pepertjes in een vijzel.

Chutney maken:

  1. Verhit de kokosolie of ghee, draai de vlam laag en bak de pancha masala tot de kruiden geurig worden.

  2. Doe er vervolgens het laurierblad en de stukjes peper bij, fruit deze kort en, voeg de tomatenpuree toe.

  3. Laat de tomaten zachtjes 10 minuten koken.

  4. Doe er de overige ingrediënten bij en laat alles rustig koken.

  5. Blijf de chutney rustig roeren, totdat de chutney de gewenste dikte heeft bereikt (ongeveer 20 minuten).

  6. Proef de chutney, en maak af met zout, citroen, chilli en/of palmsuiker.

Bron recept: de Vedische Koksklapper

Tips, tricks & variaties

  • Wil je niet constant roeren? Gebruik dan een hoge pan voor het maken van deze chutney. Leg een deksel met een pollepel ertussen op de pan. Zo kan het vocht wel ontsnappen, maar spettert het minimaal. Zo kan jij ondertussen andere dingen doen 🙂

  • Heb je de tijd? Maak dan extra! Deze chutney kun je goed bewaren. Net als jam bewaar je hem in een schone, luchtdichte pot in de koelkast.

  • Maak meerdere potjes, zo heb je altijd een heerlijk chutney bij het eten.

  • Wistje dat deze chutney ook superlekker is op brood?

  • Je kunt ook een deel van de tomaten vervangen door tomaten uit blik. Gebruik hiervoor maximaal 1/4 van de totale hoeveelheid. Houd er rekening mee dat tomaten uit blik vaak wat zuurder smaken.

  • Houd je niet zo van spicy? Geen probleem! Begin met minder peper; je kunt altijd nog extra chili toevoegen aan het eind, zodat de chutney precies goed is voor jou.

Nieuwsgierig geworden?

Geïnteresseerd in een kookworkshop of catering? Laat het me weten! Ook voor al je vragen en verzoeken kun je contact opnemen.
Dat kan door te bellen, mailen of appen. Meer informatie vind je op de contactpagina via: